Fuzzy alapú döntéstámogató rendszer alkalmazása szerepjátékban - Gózon, Fanni Zsuzsanna (Bánki Közlemények, 2021)
Az asztali szerepjáték, manapság is közkedvelt szabadidős elfoglaltságnak számít, barátokat tart össze, ismerősöket és ismeretlenek hoz közelebb a játék. A szerepjátékok fontos része az ellenfelek elleni harc, nem mindegy milyen harcba bocsájtkozunk, hiszen ha túlvállaljuk a karakterünk képességeit könnyen el is veszthetjük a csatát. A jelen cikk a Magus alapú szerepjátékokhoz készült, abban is az ellenség és a környezet együttes veszélyességi értékelésére, közvetlen kontakt nélkül a kalandmester leírása alapján. Mivel a figyelembe veendő tényezők sokszor nem sorolhatók egyértelműen egy adott halmazhoz, nem beszélhetünk az értékek éles határairól, ezért a fuzzy módszer alkalmazása indokolt. A könnyebb kezelhetőség és későbbi módosíthatóság érdekében hierarchikus felépítésű. A módszer és a kialakított modell továbbgondolva informatikai biztonság területén is alkalmazható a fenygetettség modellezésére.