Fuzzy logikán alapuló vezérlés az intelligens közlekedési rendszerek számára - Al-Areqi, Ahmed Mohammed Ahmed; Ahmed, Douzi; Judit, Lukács (Bánki Közlemények, 2025)
A forgalomirányítás területén a hagyományos rendszerek gyakran a csomópontokban történő manuális beavatkozásra támaszkodnak, ami hatékonyságvesztéshez és a ingázók számára stresszhez vezet. Ez a manuális megközelítés mentális terhelést okoz az utasoknak, és jelentős üzemanyag-pazarlást eredményez a forgalmi csomópontokban tapasztalható késések miatt. Az Intelligens Közlekedési Rendszerek (ITS) régóta elismert hatékony eszközök a forgalmi torlódások enyhítésére és a forgalom javítására. Hardveres és szoftveres technikák kombinálásával az ITS képes figyelemmel kísérni a forgalom mozgását és optimalizálni a jelzések időzítését a torlódások enyhítése érdekében. Az ITS költséghatékonyságát jelentősen befolyásolja a forgalmi adatok gyűjtésére használt módszer. Az ultrahangos és infravörös (IR) érzékelők alkalmazása a forgalom mérésére javasolt, mint az telepítési és karbantartási költségek csökkentésének, valamint a rendszer hatékonyságának növelésének eszköze. Ez a tanulmány egy intelligens közlekedési lámpa vezérlő tervezését és megvalósítását mutatja be, amely fuzzy logikát alkalmaz. Az út menti érzékelők és egy Arduino Mega interfész ultrahangos érzékelőkkel történő integrálásával a rendszer dinamikusan állítja be a forgalmi jelzéseket a torlódások hatékony kezelésére. Ennek a rendszernek a kereszteződésekben történő bevezetése nemcsak megszünteti a manuális forgalomirányítás szükségességét, hanem a hagyományos forgalomirányítási rendszerekhez képest csökkenti az általános várakozási időket is.