„Mennyi az annyi ?” : Fejezetek a mérés, a mérés technikájának a történetéből - Ferenc, Kis (Bánki Közlemények, 2024)
A „mennyi” feltett kérdőszó végig kíséri az emberi történelmet a kezdetektől a napjainkig. Már az ősember felmérte az ejtett zsákmányt, valamiképp motoszkált benne, hogy vajon elég lesz-e az ejtett zsákmány, hisz nagy a család...Lassan elindult egy szükséglet, hogy a mennyit, vagyis a mennyi-séget felmérjük, megmérjük, hogy lássuk nagyságát, viszonylagosságát. De ez nem csak a materiális javakra vonatkozik, mert majd meg fog jelenni az idő érzete, majd fogalma, mely ma már a tudományágak legfontosabb alappillére.