Sok minden a TTP-ről, Touch-Trigger Probe Piezo+ - Tibor, Pálinkás (Bánki Közlemények, 2024)
A koordináta-mérőgépekhez kifejlesztett érintkezős finomtapintó, a Touch Trigger Probe (a továbbiakban: TTP), sir David Roberts McMurtry ír mérnök hatalmas karriert befutott találmánya, ma már nem csak a gépesített ipari méretellenőrzés és modern CNC gépek szerszámbeállításának nélkülözhetetlen segédeszköze, hanem az amatőr CNC-gép építők körében is népszerű. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a számos szájt, amelyben egy-egy házilag kivitelezett, különböző színvonalú konstrukciót - a fából összetákolttól a félprofi kivitelűig - mutat be az alkotója. A következőkben ennek a tapintófejnek a problémáiról, a problémák néhány gyári megoldási módozatát ismertetjük, majd egy házilag megvalósított továbbfejlesztéséről esik szó. Jelen cikkük eredetije a Rádiótechnika Évkönyvének 2017-es kiadásában jelent meg, ahol részletesebb építési útmutatók is szerepelnek.