Felületi érdességi paraméterek vizsgálata esztergált felületek esetében - Áron, Lóránd; Ágota, Drégelyi-Kiss (Bánki Közlemények, 2024)
A felületi érdességmérést érintő 2021-es szabványváltozásból kifolyólag kidolgoztuk a felületi érdességet jellemző paramétereket a legújabb, ISO 21920:2021 szabvány szerint, mivel jelenleg az egyetem nem rendelkezik olyan kiértékelő software-rel vagy mérőműszerrel, amely képes lenne erre. A cikk célja részleteiben bemutatni az új adatfeldolgozási eljárást, illetve esztergált etalonokon Mitutoyo SJ 301-es érdességmérő műszerrel végzett mérésekkel validálni az eljárás helyességét. Ezt a mérőműszer által mutatott értékekkel való összehasonlítással végeztük. Eredményként csekély eltéréseket kaptunk, amelyre az új eljárás mellett a numerikus módszerek különbsége is magyarázatot adhat.