Repülőgépek belső navigációs rendszere - Amina, Bagoudinova; Guyen, Ganbat; Arnold, Őszi (Bánki Közlemények, 2025)
A belső navigációs rendszerek (Internal Navigation System, INS) nélkülözhetetlenek a modern repülőgépek számára, mivel külső referenciák nélkül is pontos pozíció-, attitűd- és sebességmeghatározást tesznek lehetővé. A cikk áttekinti az INS-ek működési elveit, kiemelve a giroszkóp- és gyorsulásmérő-adatok integrációját, az adatáramlás fő szakaszait, valamint a platform stabilizálásának és igazításának szerepét. Azonosítjuk a legfontosabb hibaforrásokat – például az érzékelőzajt és a platform instabilitását –, továbbá bemutatjuk a korszerű hibakompenzációs és kalibrációs eljárásokat. Kitérünk az INS rendszerek fejlődésére és az IRS-ek (inerciális referencia-rendszerek) irányába mutató tendenciákra is. A tanulmány célja a megbízható navigációs rendszerek fejlesztésének támogatása az elméleti és gyakorlati szempontok bemutatásával.