Döntéstámogató rendszer tervezése hegesztési füst vizsgálatával - Zsombor, Kovács (Bánki Közlemények, 2025)
A munkavállalók biztonságának és egészségének megóvása egy rendkívül fontos terület napjainkban. Viszont ennek figyelése rengeteg humán erőforrást igényelne, így legtöbb esetében informatika rendszerek segítségével monitorozzuk a munkakörnyezetet. Ezeknek a rendszereknek hála rengeteg adat áll rendelkezésre számunkra, amelyet statisztikák megalkotására tudunk használni. Ebben a cikkben egy fuzzy modell megalkotása volt a cél, amely a hegesztés közben, számszerűen mérhető (füst) paraméterek alapján próbálja meghatározni a hegesztőnk kitettségét. Ezzel segítve a döntéshozatalt a munkavállaló egészségvédelmével kapcsolatban és a jövőben beavatkozásokat is képes lesz végezni.