A felületképzés elemzése többirányú esztergáláskor - Farkas, Gabriella; Sipos, Sándor; Ráczi, Viktor (Bánki Közlemények, 2019)
A gyártási gyakorlatban a fellépő erőhatások tervezése és a felületi érdesség előzetes meghatározása fontos követelmény a minőségbiztosítás szempontjából. A szokásos számító képletekkel azonban meglehetősen pontatlanul lehet előre jelezni az erőket. A valós érdesség előrejelzése még bonyolultabb feladat, ráadásul a szerszámok kopása a főbb paraméterek (pl. Rz) alakulását ellentmondásosan befolyásolja. Az utóbbi években megjelent, többirányú megmunkálást lehetővé tevő szerszámok forradalmasították az esztergálás szokásos paradigmáit. A nagyolásra és simításra szolgáló lapkákkal végzett tesztek többek között azt is bebizonyították, hogy a megszokott képletek helyett újakat kell bevezetni. Jelen tanulmány az eddigi vizsgálatok eredményeit összegzi, és javaslatot tesz a többirányban alkalmazható lapkák erőigényének, valamint az előállított felületek érdességének leírására, elemzésére és számítására.