Az emberi tényező fuzzy alapú kiberbiztonsági kockázatelemzése a minősített információszivárgás szempontjából - Tóth-Laufer, Edit; Váczi, Dániel; Szádeczky, Tamás (Bánki Közlemények, 2021)
Napjaink vezetői a szervezetek digitális átalakulását már nem lehetőségként kell értelmezzék, hanem egy megkerülhetetlen fejlesztésnek. 2020 tavaszán gyakorlatilag az egész világ otthonról dolgozott. A szervezetek és munkavállalók számára ez a helyzet sok kihívást jelentett. Többek között a hirtelen digitális átállás, illetve egyéb informatikai változások sok megoldandó problémát okoztak a kiberbiztonság területén. A cikk elkészítésekor még nem állnak rendelkezésre pontos adatok konkrét incidensekről, azok hatásairól, illetve az okozott károk mértékéről. Ennek ellenére biztos, hogy a pandémiás káoszban sok vállalat követett el hibát a digitális adaptációs folyamata során. Ezek a mulasztások valószínűleg jelentős mértékben az emberi tényező miatt következhettek be. Annak ellenére, hogy egy szervezet rendelkezik megfelelő kiberbiztonsági technológiai megoldásokkal, illetve kellően kiterjedt szabályozói környezettel, ha az emberi kockázati tényezőt nem megfelelően kezelik, akkor a másik kettő hiábavaló.