Nagylétszámú termelővállalatok állományi rendelkezésre állása karakterisztikájának leírása ARIMA modellel - Fehér, András István (Bánki Közlemények, 2021)
Az iparvállalatok egyre növekvő problémája a rendelkezésre álló munkavállalói állomány bizonytalansága: hány emberrel számolhatnak az elkövetkezendő napokban, hetekben, hónapokban? [1] [2] Egyfelől az üzleti célok hatékonyságot ösztönző elvárásrendszere, másfelől a munkaerőpiac átalakulása készteti a nagyvállalatokat a mind pontosabb, és lehetőleg tudományos alapokra támaszkodó prediktív számításokra. Feltételezésem szerint, megfelelő matematikai módszerrel, modellezhető egy adott állomány jövőbeli valószínű rendelkezésre állása, historikus adatok segítségével. Jelen cikkben azt vizsgálom, hogy historikus és jogszerűen használható adatok ismeretében egyáltalán modellezhető-e egy adott munkavállalói állomány jövőbeli rendelkezésre állása, és meghatározható-e a teljes állomány beosztásának karakterisztikája. Választásom a Box és Jenkins által kidolgozott ARIMA modellekre esett, a konkrét tapasztalati idősorra vonatkozó relevanciájuk, valamint matematikai és informatikai matematikai szempontból való jó kezelhetőségük miatt.