A mérési bizonytalanságról - Ágota, Drégelyi-Kiss (Bánki Közlemények, 2024)
A mérések és mértékegységek igénye az emberi civilizáció kialakulásával egyidős, és jelentős fejlődésen ment keresztül a kereskedelem hatására. A metrológia, mint a mérés tudománya, magában foglalja a mérésekkel kapcsolatos elméleti és gyakorlati szempontokat, figyelembe véve a mérési hibákat és bizonytalanságokat. A tanulmány célja a metrológiai fogalmak és a mérési bizonytalanság legfrissebb nemzetközi előírásainak részletezése, valamint a mérési modellek kidolgozásának hangsúlyozása.