Az érdesség-előállító képesség vizsgálata esztergálásnál - Sándor, Sipos; Béla, Mészáros; Viktor, Ráczi; Balázs, Mikó (Bánki Közlemények, 2024)
A nagyon sokféle feladat elvégzésére alkalmazható forgácsoló szerszámoknál az igazi nehézséget a szóba jöhető választék nagy száma okozza, mert egy adott műveletnél össze kell hangolni a technológiai körülményeket a gazdasági rentabilitással és a minőségi követelményekkel. Az esztergáló szerszámok területén megjelenő innovációk − az új elveknek megfelelő konstrukciós megoldásaikkal − még tovább bonyolítják a helyzetet. A cikk célkitűzése a különböző kivitelű és rendeltetésű esztergaszerszámok érdesség-előállító képességének összehasonlítása, elemzése és sajátosságainak vizsgálata. Jelen anyag a forgácsleválasztás elméleti egyenleteit és a méréssel meghatározott értékek közötti összefüggéseket hasonlítja össze, és modelleket ismertet a különböző körülményekkel esztergált felületek érdességi jellemzőinek leírására.