A Gyártástechnológia Intézeti Tanszék 60 éves története - Gabriella, Farkas; Palásti-Kovács, Béla (Bánki Közlemények, 2024)
Cikkünkben bemutatjuk a Gyártástechnológiai Intézeti Tanszék 60 évet felölelő történetét. A Gyártástechnológiai Tanszék a felsőoktatási intézményünk egyik olyan szervezeti egysége, amely jelentősen befolyásolja a szakterületen belüli képzést és kutatást. Erőfeszítései nemcsak a tudományos kiválóságot erősítették, hanem a Bánki által nyújtott képzések hírnevének fenntartásában is fontos szerepet játszottak. Az elmúlt évtizedek alatt a Tanszéket mind szervezetileg mind szakmailag számos átalakulás jellemezte, oktatási tevékenységét mindemelett magas színvonalon teljesítette, kutatási területei a technológiai változásokkal összhangban formálódtak. A Gyártástechnológiai Tanszék 6 évtizedes történetében alapvetõ és meghatározó szerepet töltött be a felsőoktatási képzésekben és a kutatási tevékenységekben. Oktató-nevelõ és tudományos tevékenysége hozzájárult a Bánki 1879-ben alapított jogelõdjének, a „Technológia” hírnevének fenntartásához és emeléséhez. Jól példázza ezt az a tény is, hogy a Tanszék két fõigazgatót, három tudományos fõigazgató-helyettest egy oktatási fõigazgató-helyettest, egy Dékánt és két dékán-helyettest adott a Bánkinak.