Körök mérésének befolyásoló tényezői profilprojektorral történő méréseknél - Attila, Marczis; Ágota, Drégelyi-Kiss (Bánki Közlemények, 2024)
Az iparban a koordináta-méréstechnikai feladatokat a legkülönbözőbb módszereket alkalmazó berendezésekkel hajtják végre. Az egyik legáltalánosabban használt eszköz a profilprojektor, melynek a mérési bizonytalanságában több tényező játszik szerepet. Ezeknek a tényezőknek az ismerete elengedhetetlen a pontos és visszavezetett mérések esetében. A koordinátaméréstechnikában a mért pontokra ideális, 2 vagy 3 dimenziós geometriai alakzatokat illesztünk, melyeknek a vizsgálatával kaphatunk mérési eredményeket a vizsgálati darabról. Az alakzatok illesztését a mért pontokra többféle módszerrel lehet elvégezni. A cikkben egy Mitutoyo PJ-H3000F profilprojektorral történő köralakzat-mérésnél felmerülő befolyásoló tényezőket határozzuk meg. A cikkben összefüggéseket keresünk a mérési pontszám, a mért átmérő és a mérési hiba között.