Fuzzy logika alkalmazása a gumiiparban - Ferenc Attila, Magyari; Adrienn, Dineva (Bánki Közlemények, 2025)
A cikk bemutatja a fuzzy logika elméleti alapjait, valamint részletezi alkalmazását a gumiipar speciális folyamataiban. Két esettanulmány (membrán élettartam-optimalizálás és prés szerszám hőmérséklet-szabályozás) lépésről lépésre bemutatja a fuzzy rendszerek implementálását és potenciális eredményeit. A MATLAB Simulink segítségével sikerült leszimulálni a gyártási folyamatok hatékonyságának javulását, a selejtarány jelentős csökkentését és a költségek optimalizálását.