Kapcsolási hatékonyság javítása step-up/step-down hibrid buck–boost átalakítóval fuzzy logikai vezérlés alkalmazásával - Amgad Naji Ali, Ahmed; Edit, Laufer; Judit, Lukács; György, Györök (Bánki Közlemények, 2025)
Ez a tanulmány egy újszerű hibrid buck–boost DC–DC konvertert mutat be, amelyet fuzzy logika vezérel, hogy növelje az átalakítási hatékonyságot fotovoltaikus (PV) energiarendszerekben. A javasolt topológia különálló step-up és step-down (feszültségnövelő- és csökkentő) konverter blokkokat integrál, amelyek DC-link kondenzátoron keresztül csatlakoznak, lehetővé téve a rugalmas feszültségszabályozást széles bemeneti tartományban. Egy fuzzy logikai vezérlő dinamikusan állítja be a kitöltési tényezőt a valós idejű PV-bemeneti feszültség és -áram alapján, biztosítva az optimális teljesítményátalakítást változó környezeti feltételek mellett. Feltételezzük, hogy a fuzzy logikai vezérlés és a dedikált konverterstruktúrák kombinációja jelentősen csökkenti a kimeneti feszültségingadozást, javítja a stabilitást és növeli az összhatékonyságot a hagyományos buck–boost kialakításokhoz képest. A szimulációs eredmények igazolják a javasolt rendszer teljesítményét, kiváló dinamikus választ, csökkent oszcillációt és fokozott hatékonyságot mutatva. A step-down konverter átlagosan 4,24%-os, a step-up konverter pedig 2,63%-os javulást mutat a töltési hatékonyságban a hagyományos kialakításhoz viszonyítva. Az architektúra különösen alkalmas megújulóenergia-alkalmazásokhoz, például az elektromos járművek (EV) akkumulátorainak töltéséhez, ahol a stabil és hatékony teljesítményszabályozás különösen fontos.