Információk

A Bánki Közlemények (ISSN 2560-2810) folyóirat magas tudományos értékű eredeti tanulmányokat tesz közzé a  gépészet és a járműipar, az anyag- és gyártástechnológia, mechatronika, a munkavédelem és a munkaegészségügy, a biztonságtechnika minden területét felölelő témakörök széles skáláján. A Bánki Közlemények olyan kutatási cikkeket vár, amelyekben különös hangsúlyt fektetnek mind az "ismeretekre", mind az "alkalmazásokra".

A kéziratok jellemzően:

  • A mérnöki tudományágban elért eredményekről számolnak be.
  • Mérnöki vonatkozásúak, és segítenek tudományos alapot biztosítani a döntéshozatal megbízhatóbbá, spontánabbá és kreatívabbá tételéhez.
  • Olyan újszerű kutatásokat tartalmaznak, amelyek a tudásintenzív mérnöki feladatok támogatásának tudományát mutatják be.
  • Az új módszerek általánosságát, teljesítményét és skálázhatóságát erőteljes értékeléssel igazolják, lehetőleg minőségi és mennyiségi szempontból egyaránt.

Ezen túlmenően a folyóirat olyan magas színvonalú áttekintő cikkeket vár, amelyek összefoglalják, összehasonlítják és értékelik elsősorban a gépészet, mechatronika területén javasolt módszereket és elképzeléseket. Hasonlóképpen üdvözöljük a teljes körű alkalmazások összefoglalóit és összehasonlításait, különösen azokét, ahol a tudományos hiányosságok akadályozták a sikert. Az ilyen dolgozatok jellemzően olyan bővített szakirodalmi áttekintést és az eredmények megvitatását tartalmazzák, amelyek a jelenlegi tudásanyag elsajátítását tükrözik, és újszerű kiegészítéseket javasolnak a kortárs kutatáshoz.

Időnként különleges témáknak szentelünk különszámokat, és az ilyen témákhoz javaslatokat várunk.

A Bánki Közlemények egy lektorált online folyóirat, amely évente két alkalommal (tavasszal és ősszel) jelenik meg.

A Bánki Közlemények valamennyi cikke  a megjelenés napjától azonnal szabadon hozzáférhető. A megjelenés előtt nincs szerzői díj (közismert nevén APC), és az olvasóknak sem kell fizetniük azért, hogy a cikkeket  saját tudományos felhasználás céljából letöltsék.

A Bánki Közlemények (Bánki Reports) jelenleg a Google Scholarban kivonatolt és indexelt.